Share this...
Blog

Montpellier: de Plek voor Internationale Studenten

  • Blog Terug naar lijst
  • Vorige post
  • Volgend bericht
Montpellier: de Plek voor Internationale Studenten

Tijdens mijn tussenjaar wilde ik onafhankelijk en vrij zijn, geld verdienen en een vreemde taal leren. Uiteindelijk heb ik 4 maanden gewerkt. Daarna 2 maanden Frans studeren bij een taalschool -EasyFrench in Montpellier– en begin maart ga ik nog 4 maanden in Spanje wonen om daar ook de taal te leren. Op de middelbare school had ik al 6 jaar Frans gehad dus vond ik mijn tussenjaar een mooie gelegenheid om mijn Franse skills te verbeteren en daarbij nog een extra vreemde taal te leren.

Waarom Montpellier?

Al snel wist ik dat Montpellier de stad was waar ik naartoe wilde. Ik had van familie, vrienden en mijn docent Frans op de middelbare school gehoord dat Montpellier de “place to be” is voor studenten, met name als je internationaal bent. Montpellier is een jonge, levendige en bruisende stad in een oud jasje. Het oude centrum, genaamd Ecusson heeft prachtige oude gebouwen, kleine idyllische straatjes en de typische Franse tegels op straat zoals wij die in Nederland alleen maar uit de films en videoclips kennen. Montpellier is een stad waar veel jonge ondernemers de kans krijgen om hun eigen ondernemingen zoals sportscholen en kleding- en sieradenboetiekjes te starten. Dat is de reden waarom veel jonge gezinnen en starters besluiten om in Montpellier te gaan wonen.

Wonen in studentenresidentie van EasyFrench

Voordat ik naar Montpellier kwam om bij EasyFrench twee maanden frans te gaan leren, zeiden veel mensen tegen mij dat twee maanden veel te kort is en dat het beter is om in een gastgezin te gaan wonen zodat je sneller in aanraking komt met frans praten en het beleven van de echte Franse cultuur. Ik wilde echter meer onafhankelijkheid. Ik ben 18 jaar en ik wil simpelweg op dit moment niet in een gastgezin wonen, ik wil zelf de stad ontdekken, aan niemand hoeven uitleggen waar ik ben en hoe laat ik thuis ben etc. Maar tegelijkertijd wil ik ook echt de taal leren en zou ik het zonde vinden om terug naar Nederland te gaan zonder een voldaan gevoel en alleen maar Engels te hebben gesproken. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om in de residentie van EasyFrench te gaan wonen, waar ik met 20 andere internationale EasyFrench studenten woon. Ik had mezelf voorgenomen om assertief het frans praten op te zoeken en iedereen het tegendeel te bewijzen.


Erasmus Student Network om frans te praten

Na een tijdje merkte ik al snel dat ik inderdaad groot gelijk krijg en dat er genoeg evenementen in Montpellier worden georganiseerd speciaal voor internationale studenten die frans willen leren. Er is een organisatie genaamd Erasmus Student Network, die één keer in de zoveel tijd een borrel organiseert waarbij Franse en internationale studenten bij elkaar komen, om zo een beetje uit de internationale of Franse bubbel te kruipen en met elkaar in contact te komen. Een leuke manier om in aanraking te komen met het frans spreken en Franse studenten. Na 6 jaar frans gehad te hebben zou je denken dat ik wel een aardig woordje frans kon spreken maar ik moet zeggen dat dat echt vies tegenviel. Natuurlijk kende ik de basis, maar ik heb nooit het lef gehad om een gesprek met iemand uit Frankrijk te hebben. Hier in Montpellier moet je wel en is die drempel veel lager. De studenten staan open voor een conversatie en vinden het alleen maar heel bijzonder dat jij hun moedertaal aan het leren bent en hier ook echt je best voor doet. De gesprekken op zulke avonden zijn dus nooit ongemakkelijk maar heel ontspannen. Ook organiseert deze organisatie regelmatig feestjes, karaokeavonden en uitstapjes naar omliggende dorpen zoals Nîmes. Dit verzorgt de taalschool waarbij ik zat EasyFrench ook, maar hierover in een volgende blog meer. Laat het vooral dus even duidelijk zijn dat je tussenjaar, of taalcursus in Frankrijk niet vergooid is als je niet in een gastgezin woont. Het heeft allemaal z’n voor- en nadelen en naar mijn mening kan je ervan maken wat je ervan wil maken.

Na je Franse les

Ik heb 5 dagen in de week Franse les, op maandag en vrijdag een halve dag van 9:00 tot 12:15 en de rest van de dagen een hele dag ook nog in de middag van 13:15 tot 15:50. Ik heb hier zelf voor gekozen omdat ik redelijk kort in Frankrijk verblijf, maar je kunt ook kiezen voor elke dag een halve dag. De rest van de tijd, kun je doen wat je wil. In Montpellier is er voor iedereen wel wat te doen. Sluit je aan bij een sportschool, ga piano spelen, wandel door de prachtige binnenstad, neem de tram naar de rivier of spendeer een hele middag in Gibert Joseph, een van de megagrote boekenwinkels die Montpellier te bieden heeft en zorg dat jouw Taalcursus het waard wordt!